Khamis, 9 Jun 2011

aku maw jadi seorang PELUKIS ...

Dicatat oleh cikeycha di 3:39 PG
~ kalau kita minat ma dunia lukisan,kita kena taw apa maksud di sebaliknya..
erm...j0m kita baca d bawah ney klau maw taw dengan lebih lnjut g..huhuhu~


MAKSUD LUKISAN

Lukisan ialah salah satu aktiviti penghasilan karya dalam bidang seni halus. Lukisan menyediakan landasan asas untuk berkomunikasi dalam pelbagai cara dan bidang. Biasanya lukisan menggunakan media kering untuk menghasilkan karya.

Penghasilan lukisan bertujuan untuk mengkaji struktur bentuk subjek atau imej yang dilukis secara teliti. Lukisan akan mengikatkan kita dengan emosi, keintelektualan dan juga spiritual.

Lukisan juga boleh menyatakan luahan emosi, intelektual dan spiritual manusia. Lukisan dapat mengembangkan kedua-dua minda dan semangat (spirit). Justeru, lukisan dilakukan sebagai satu cara menghargai penglihatan dan pemikiran manusia.

Lukisan awal telah ditemui di dinding-dinding gua yang dihasilkan oleh manusia purba. Lukisan tersebut berkisar tentang aktiviti kehidupan seharian seperti perburuan dan pengembaraan. Di Malaysia lukisan gua telah dijumpai di Gua Niah, Sarawak dan Gua tambun, Perak. Kebanyakan karya lukisan di dinding gua menggunakan gaya yang sama, iaitu imej binatang digambarkan dengan pelbagai kualiti garisan ringkas dengan komposisi yang hampir sama, iaitu memanjang dan berkumpulan serta menggambarkan pelbagai binatang yang mungkin menjadi hasil buruan untuk makanan mereka pada zaman dulu.


jom tengok hasil lukisan yang cantik-cantik
p/s : melukis boleh membuat kita menjadi tenang taw...
xpecaya cuba lah :)
  


terima kasih daun keladi..like kalau sudi..

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

:x Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting